Isännöinti

"Pidetään huoli, ettet maksa turhasta

TS ilmakiertoinen TakkaSydän www.kultameklarit.fi

Kysymyksiä ja vastauksia

Kysymys: Millainen se takkasydämen asennus yksinkertaisimmillaan on?

Vastaus:

Vaihtoehto 1: Välihormiputki tungetaan hormiin ja hormien väli tiivistetään palovillalla. Takkasydän kiinnitetään välihormiputkee

Vaihtoehto 2: Asennetaan takan kuoreen vaakatasoon palovillalevy, jonka läpi välihormiputki tuodaan. Takan suuaukon ja takkasydämen väli tehdään tyyliin sopivaksi (ei tiivistetä)

 

Kysymys: Tekeekö TS TakkaSydän avotakan varaavaksi takaksi?

Vastaus: Ei, mutta kyllä lähes sadan kilon valurautamassa ja takan kuori varaa lämpöäkin. Takkasydämen teho perustuu ilman kierrätykseen, - pienelläkin puumäärällä takkasydämestä kiertää huoneeseen nopeasti 70- 90 asteista ilmaa. Lisäksi voit nauttia suuren lasiluukun kautta säteilevästä turvallisesta lämmöstä ilman kipinävaaraa. Takkasydämen asennukseen ei tarvita kallista rakennuslupaa, eikä takan perustuksia tarvitse vahvistaa. Niin, ja onhan hintakin vain noin kymmenes osa uuden varaavan takan hinnasta.

 

Kysymys: Pysyykö takkaluukun lasi puhtaana?

Vastaus: TS TakkaSydämen ilmankierto liekinohjaimineen on tehty mahdollisimman vähän lasia nokeavaksi. Puhtaana pysymiseen vaikuttaa poltettava materiaali, materiaalin kuivuus ja millaisella liekillä, ”vedolla” palaminen tapahtuu. Lasin puhdistaminen on helppoa: Suihkauta takan lasille tarkoitettua puhdistusainetta kylmälle lasille ja pyyhkäise talouspaperilla niin lasi on hetkessä puhdas. Jos lasiin on pinttynyt nokea, töppää talouspaperi nokeen ja pyyhi sillä. Myös noki on hyvä puhdistusaine. Aikaa lasin puhdistamiseen menee saman verran kun tämän vastauksen lukemiseen.

 

Kysymys: Miksi TS Takkasydän on niin edullinen?

Vastaus: Meillä et maksa liiketilan vuokria, varastointi- etkä pääomakuluja. Myöskään välirahteja ei ole, koska takkasydän toimitetaan tehtaalta suoraan osoitteeseesi. Hinta sisältää myös rahdin ja arvonlisäveron. Ylimääräinen välirahti nostaisi hintaa 6-70 euroa. TS TakkaSydämessä on kääntöpelti ja lasinen, tiivistetty takkaluukku. Hintoja vertaillessa tarkista, että kilpailevassa tuotteessa on säätöpelti ja että se on CE-hyväksytty.

 

Kysymys: Mites, kun avotakkani suuaukko näyttää pieneltä takkasydämelle?

Vastaus: Jos avotakan suuaukko on pienempi kuin takkasydämen korkeus, kannattaa tutkia, voiko takan alaosasta piikata vaikka yhden tiilikerroksen pois. Takkasydämen sivuille ja päälle täytyy kuitenkin jäädä ilmankiertotilaa, sekä asennustilaa välihormiputkelle. Jos avotakan suuaukon korkeus on vain jostakin sentistä kiinni, voidaan asennuksessa käyttää muita vaihtoehtoja. Takkasydämen tehokkuus perustuu kuitenkin ilman vapaaseen kiertämiseen takkasydämen ympärillä. Huomaa myös, että asennuksessa tarvitset tilaa. Ota yhteyttä, neuvomme mielellämme.

 

Kysymys:Miksi netissä on hyvin erilaisia asennusohjeita ja -videoita takkasydämille?

Vastaus: Takkasydämiä on sekä vain lämpöä varastoivia että sen lisäksi lämpöä kierrättäviä eli ilmakiertoisia. Asennus noilla takkasydäntyypeillä on täysin erilainen. TS Takkasydän on ilmaa kierrättävä, kuten myös esimerkiksi Keddy tai Invicta. Monissa asennusohjeissa ja videoissa on jätetty mainitsematta, että takkasydämiä on toimintaperiaatteeltaan kahdenlaisia, ja kumpikin tyyppi vaatii omanlaisensa asennuksen. Ilmakiertoista takkasydäntä ei koskaan tiivistetä avotakan suuaukkoon vaan ilmalle jätetään tilaa kiertää ja lämmetä. TS Takkasydäntä kiertää tätä varten kiinteä kaulus jossa on ilma-aukot. Nettipalstoja lukiessa kannattaa katsoa, milloin ne on kirjoitettu, - vanhat takkasydämet ovat olleet sekä tehottomia että kalliita ja niiden asennus on ollut erilaista..

 

Kysymys: TS Takkasydämen päällä on kääntöpelti, miten sitä käytetään?

Vastaus: Yleensä takkasydän asennetaan vanhaan avotakkaan ja liitetään hormiin, jossa on jo sulkupelti. Siksi takkasydämen kääntöpelti suositellaan pidettäväksi aina auki. Jos samaan hormiin on liitetty esimerkiksi saunan kiuas, voi takkasydämen pellin sulkeminen auttaa kiukaassa puiden palamista.

 

Kysymys: Miten puhdistus tapahtuu?

Vastaus: Takkasydämessä on tuhka-astia ja irroitettava arina. Puhdistus voidaan tehdä myös tuhkaimurilla. Takkasydämen lasi puhdistetaan ennen uutta käyttöä, - uunin/takanlasien puhdistusaineet ovat tehokkaita. TS TakkaSydämessä palaminen on erittäin täydellistä ja poistettava tuhka hienojakoista. Päivittäisellä erittäin ahkeralla käytöllä tuhka-astia on tyhjennettävä noin viikon välein.

 

Kysymys: Miten nuohouksessa menetellään?

Vastaus: Vapaa-ajan asunnon nuohousväli on 3 vuotta, muilla asunnoilla hormit on nuohottava kerran vuodessa. Ennen nuohousta takkasydämen sisällä, sen katossa oleva valurauta- tai vermikuliittilevy liuútetaan sivulle, jolloin se irtoaa kuten myös takalevy. Hormista putoava noki ja tuhka on sitten helppo poistaa takkasydämen pohjalta.

 

Kysymys: Onko takkasydän turvallinen?

Vastaus: Takkasydämen lasi ja etuosa ovat kuumat, mutta luukun kahva ei lämpiä polttavaksi. Vaaraa kipinöiden lentämisestä sisälle ei tietenkään ole. Parilla ensimmäisellä lämmityskerralla saattaa huoneeseen tulla hajua, joka ei ole kuitenkaan vaarallista. TS TakkaSydän on CE-hyväksytty. Yleensä takkasydän asennetaan avotakkaan, jonka hormissa on jo pelti. Tätä peltiä käytetään samoin kuin avotakkaakin käytettäessä eli pelti suljetaan vasta kun hiillos on tummunut. Jäähtyneen oloinenkin tuhka voi olla kuumaa ja tulee säilyttää metalliastiassa. Jos takkakuoreen on asennettu lämminilmaventtiili, voi siitä tuleva ilma olla polttavan kuumaa.

Ja entäs, jos avotakkaan olet laittanut tulen ja tuleekin kiire lähtö jonnekin? Avotulta, varsinkaan sisällä, ei saa jättää ilman valvontaa. Ja aika vaarallista on kekäleiden uloskin kantaminen... Takkasydämessä suljet paloilman ottoluukun, tuli sammuu ja syttyy, kun luukku taas avataan.

 

Kysymys: Miten takkasydän muka säästää perinteiseen avotakkaan verrattuna?

Vastaus: Ensinnäkin takkasydän estää lämpimän ilman karkaamisen, myös silloin kun takkaa ei käytetä ja toisaalta takkasydän polttaa puut tehokkaammin. Hyötysuhde-ero on kymmenkertainen. Takkasydämen paloilma otetaan tuhka-astian pienistä aukoista säätäen. Paloilman ottoaukot ovat moninkertaisesti pienemmät kuin avotakan hormin koko, josta perinteistä avotakkaa lämmitettäessä karkaa ulos savukaasujen kanssa sekä takan lämmittämää että muilla lämmitysmuodoilla lämmitettyä ilmaa aiheuttaen myös vedon tunteen. Arinan ansiosta palaminen takkasydämessä on erittäin tehokasta. Tehokkaasta lämmityksestä on kerrottu Motivan sivuilla ja puun poltosta www.halkoliiteri.com. Kaikissa hormien sulkupelleissä tulee olla vähintään 3% :n lakisääteinen häkäaukko, josta lämmintä huoneilmaa karkaa ulos koko ajan. Takkasydän "ottaa hallintaansa" avotakan ilmankierron eli myös muilla keinoin lämmitetyn ilman pääsy hormiin estyy myös silloin kun takassa ei ole tulta. Takkasydämen arvo säilyy; - tyylikäs takkasydän on myyntikohteessa edustavampi kuin nokinen avotakka.

 

Kysymys: Miten takkasydän liitetään hormiin?

Vastaus: Takkasydämen ja vanhan hormin väli pitää olla T600 standardit täyttävää 180mm halkaisijalta olevaa hormiputkea. Hormiputkea saa myös taipuisana, ja sen yläpää voidaan muotoilla vanhaan hormiin mahdollisimman hyvin sopivaksi ja helposti hormiin tiivistettäväksi. Jos takan kuoreen tehdään aukko lämminilmaventtiilille, on siitä aukosta etua myös hormiputken tiivistämisessä. Lämminilmaventtiilillä voidaan myös säädellä halutaanko lämpöä heti huonetilaan vai annetaanko sen jäädä lämmittämään takan kuorta. Hormiputkea myy Hormex Oy ,puh 358 9 700 18 228 Takkasydämen ja hormiputken liitoksessa voidaan käyttää kattilakittiä ja metallista putkenkiristintä.

 

Kysymys: Mites tuota takan ulkonäköä voi tuunata kuntoon?

Vastaus: Jos takan suuaukko ja takkasydän olisivat saman kokoiset, olisi takkasydämen asennus tehokkaaksi mahdoton. Takkasydämen ympärille pitää jäädä vähintään takkasydämen kehyksen kokoinen ilmatila. Takkasydämen ja avotakan kuoren väliin jää yleensä vähintään 50 mm ilmatila, jota voi naamioida näkymättömäksi esimerkiksi laatoilla, metalliritilällä, palamattomilla kivilevyillä tai metallilevyllä (messinki, kupari, teräs). Niitä ei kannata laittaa aivan takkasydämeen kiinni, mutta jonkin verran ne lämpiävät. Esimerkiksi "kehystämällä" takkasydän laatoilla on saatu näyttäviä ratkaisuja. Kiinnityksessä kannattaa käyttää aineita jotka eivät lämmitessään tuota hajua. Kattilakitti on hyvää siinäkin.

Kysymys: Kuinka paljon asentamiseen kuluu aikaa?

Vastaus: Helpoimmassa tapauksessa, jos takan kuoreen ei tehdä muutoksia, projekti sujuu parissa tunnissa. Avotakka puhdistetaan jotakuinkin puhtaaksi, hormiputki paikoilleen ja tiivistys, ja takkasydän hormiputken alle. Jos takan kuorta joudutaan piikkaamaan tai tehdään aukko lämminilmaventtiilille, kuluu aikaa enemmän, mutta se kyllä kannattaa. Ja tietenkin jos tehdään valuhommia vie kuivuminen oman aikansa. Yksin ei asennukseen kannata ryhtyä, koska asennusvalmiudessakin takkasydän painaa n 80kg.

 

Kysymys: Mikä on paras vuodenaika asentaa takkasydän?

Vastaus: Asennus on ei-niin-kevyttä sisätyötä ja onnistuu koska vaan. Takkasydän on heti asennettua valmis käyttöön, - turvallinen, tehokas energiansäästäminen elävän tulen tunnelmassa alkaa heti.

 

Kysymys: TS Takkasydämenne on ilmakiertoinen, - miksi siinä ei ole sähköistä puhallinta?

Vastaus: Lämmin ilma nousee ylöspäin hyvin ilman vika-altista puhallintakin. Kokeiltaessa sytytettiin tuli kylmään takkaan. Puolen tunnin kuluttua lämminilmaventtiilistä huoneeseen tuleva ilma oli 95-asteista ja lämminilmaventtilistä, jonka koko on 150x350, tulevan puhalluksen määrä oli niin voimakas että se sammutti venttiilin eteen viedyn kynttilän liekin. Samalla se on osoitus, että välihormi kannattaa tilkitä hyvin hormiin. Jos lämminilmaventtiili on kiinni, varautuu lämpö enemmän takan kuoreen. Koska lämmin ilma nousee aina suoraan ylöspäin, esimerkiksi ilmalämpöpumpun takka-toiminnolla tai erillisellä puhaltimella saa sen jakautumaan tasaisemmin ympäri huoneistoa.

 

Kysymys: Sopiiko takkasydän nk. kevyttakan sydämeksi?

Vastaus: Ilmakiertoinen takkasydän on erinomainen kevyttakan sydän. Takan kuoren voi tehdä mistä tahansa paloturvallisesta materiaalista. Esimerkiksi nykyaikaiset kivilevyt ovat helposti työstettäviä ja kevyitä. Kevyttakka ei varastoi lämpöä takkakuoreen, mutta huoneilmaahan takalla on yleensä tarkoitus lämmittääkin takan elävän tulen tunnelman ohella. Hormi tietenkin vaaditaan, mutta siihenkin on nykyaikaisia ratkaisuja.

 

Kysymys: Onko takkasydämen käyttö ilmaston suojelua?

Vastaus: TS Takkasydämessä palaminen on täydellisempää kuin avotakassa, jolloin pienhiukkaspäästöt jäävät huomattavasti pienemmiksi kuin avotakkaa käytettäessä. Myös tuhka on erittäin hienojakoista. Tuhkaluukun yksi tyhjennyskerta viikossa riittää vaikka takka olisi päivittäisessä käytössä. Käytä aina mahdollisimman kuivaa puuta.

 

Kysymys: Mites kun vanha avotakkani ei vedä, - tupsauttelee savuja aina välillä sisälle?

Vastaus: Takkasydän korjaa tämänkin ongelman. Takkasydän tuo piippuun "vedon tullessaan". Takkasydämen tuhkaluukussa on säädettävät aukot, joiden kautta saa hallintaan takkaan menevän paloilman.

 

Kysymys: Onko teillä vain yhtä takkasydän-mallia?

Vastaus: Mallisto on runsas sisältäen takkasydämet, vesikiertoiset takkasydämet ja kaminat. Myöskin kulmaan asennettavia, 2-lasisia takkasydämiä on mallistossa. Takkasydämissä suurin osa on sellaisia, joihin takan kuoret rakennetaan takkasydämen ympärille palamattomasta materiaaleista. Käytännössä näillä sivuilla esitelty TS malli on ainoa joka mahtuu vanhaan suomalaiseen avotakkaan, vaikka se on kuitenkin näyttävä suuren lasiluukun ansiosta ja erittäin tehokas.

 

Kysymys: Sopiiko takkasydän vuokrakäytössä olevaan kohteeseen?

Vastaus: Kyllä, erittäin hyvin. Takkasydän on energiaa säästävä, siisti ja ennenkaikkea turvallinen verrattuna avotakan käyttöön. Suojaamaton tuli ja nokikasa mökin nurkassa eivät kuulu nykyaikaan.

 

Kysymys: Mihin kannattaa kiinnittää huomio takkasydäntä valittaessa?

Vastaus: Tärkein asia on koko. Oonko takkasydän asennettavissa avotakkaasi. Onko takkasydän CE-hyväksytty? Onko takkasydämessä kääntöpelti? Onko takkasydämen luukku tiivistetty ja onko takkasydämen lasiluukku mahdollisimman suuri. Mikä on poltettavan pilkkeen maksimipituus?

Mikä on takkasydämen kokonaiskorkeus, - kokonaiskorkeus (korkeus hormiputken liitännän yläpäähän) on tärkeämpi mitta kuin etuosan korkeus vanhaan avotakkaan asennettaessa. Takkasydän pitää mahtua kokonaisuudessaan takan suuaukosta.

Tuleeko hinnan päälle rahti- tai toimitusmaksuja? Takkasydän antaa myös nokiselle, epähygieeniselle avotakalle uusia sisustusmahdollisuuksia. Takkakuoren pinnoitus tai maalaus tuo uutta ilmettä koko asuntoon. Lyhytkin "ylimääräinen" rahtipalvelu takkasydämelle maksaa 60-70 euroa.

TS Takkasydämessä poltettava puu voi olla jopa puoli metriä pitkää ja se on melkoinen etu, jos varastossa on valmista polttopuuta.

 

Kysymys: Missä on vika jos takkasydän ei toimi niinkuin pitää?

Vastaus: TS Takkasydän toimii aina. Mutta lämpö karkaa ulos, jos se vain ulos pääsee. Tarkista ettei hormin ja siihen takkasydämestä työnnetyn hormiputken välissä ole aukkoja. Hormien väli tilkitään tulenkestävällä villalla.

Toinen asennusvaihtoehto on tehdä palovillalevystä takan kuoreen välitaso ja tehdä siihen sydämen hormille 180mm:n läpimeno.

Periaate on, että kaikki se ilma mikä savupiipusta ulos menee, kulkee takkasydämen kautta ja tulee takkasydämeen säädettävien tuhka-astian etulevyssä olevien reikien kautta. Parhaiten takkasydämen ilmakierto toimii jos takkakuoren yläosassa on lämminneen ilman huoneeseen tulolle säädettävä metallinen venttiili. Venttiilillä voidaan säätää otetaanko lämpöä suoraan huoneilmaan vai annetaanko sen varautua enemmän takan kuoreen. Täysi tuhkaluukku haittaa takkasydämen toimivuutta.

 

Kysymys: Meillä on ilmalämpöpumppu. Toimiiko takkasydän sen kanssa?

Vastaus: Takkasydämen ja ilmalämpöpumpun yhteistyö on erinomaista. Takkasydämen lämmittämä ilma nousee huoneistossa ylös ja ilmalämpöpumppu ottaa ilman ylhäältä ja kierrättää sitä alas ja koko huonetilaan.

 

Kysymys: Eikös se nyt riittäisi, jos avotakan eteen laittaisi vain lasiluukun?

Vastaus: Hyöty pelkästä lasista avotakan edessä on olematon. Se estää vain kipinöiden sinkoilun. Lasit vaatii jonkinlaisen kuumuutta kestävän kehyksen ja saranoinnin ja rahan säästöä takkasydämeen verrattuna ei synny lämmöntuotosta puhumattakaan. Avotakan veto pelkillä laseilla ei parane ja liekkien ohjaamattomuus nokeaa lasin nopeasti. TS Takkasydämeen on luukun laseja saatavana, jos olet onnistunut sen kolhimaan rikki.

 

Kysymys: Välihormiputken tiivistäminen tuntuu ajatuksena hankalalta, voiko sen jättää pois?

Vastaus: Hormiputki tarvitaan ohjaamaan savu hormiin mahdollisimman ylös, jotta savua ei koskaan tuprahtaisi huonetilaan. Takkasydän tuo vedon avotakkaasi.

Hormiputken tiivistäminen taas takan hormiin estää lämpimän ilman karkaamisen piipusta ulos. Onhan se karannut sinne ilman takkasydäntäkin, mutta miksi et laittaisi takkaasi kerralla kunnolliseksi? Vaihtoehtona on myös asennuskuvan mukainen palovillalevy takan kuoressa. Joka tapauksessa pienellä askartelulla tulee hyvä lopputulos.

 

Kysymys: vanhan avotakan tilalle uusi takka vai vanhan päivitys takkasydämellä?

Vastaus: Siinäpä kysymys! Huomioitavia asioita muun muassa: huima hintaero, remontin kesto, rakenteiden kestäminen, kestääkö perusta ja vanha hormi uuden takan alleen. Ole tarkkana, että saat uutta tietoa oletusten ja asenteellisuuden asemesta.

 

Kysymys: Onko TS takkasydämen kehys aina musta?

Vastaus: Kyllä. Kehys on musta ja se on TS takkasydämessä valurautaa ja kiinteä. Mutta, jos sisustus vaatii voi kehyksen maalata lämmön kestävällä maalilla.

 

Kysymys: Mikä on takkasydämen toimitusaika?

Vastaus: Takkasydämen toimitusaika on sesongin mukainen, yleensä 1- 2 viikkoa. Hinta on 560 euroa sis. alv. Koska takkasydämen hintaan kuuluu myös rahti tehtaalta toimituspaikalle (arvo n 70-90€), on hankinta maksettava tilattaessa.

Kysymys: Voiko...?

Vastaus: Kyllä, kyllä takkasydämessä voi makkarat paistaa! Tai uuniperunat; - perunoita tökitään haarukalla, kiepastaa foliopaperiin ja heitetään takkasydämeen tunniksi. Nam!

Heräsikö ajatuksia? Kysy lisää! Vastaamme mielellämme. Soittele 0440-425161 tai lähetä sähköpostia isannointi@kultameklarit.fi Voit lähettää myös valokuvan kohteestasi. Ja jos sinulla on huonoja kokemuksia takkasydämistä, ilmoita meille. Kun sinulla on hyviä kokemuksia takkasydämestämme, kerro naapurillesi.